Blogs

  • Sākums
  • Blogs
  • Mājā tek caurules? Remontējiet prātīgi!

Kā, mainot ūdens un kanalizācijas stāvvadus, ietaupīt līdz 50% līdzekļu? Padomi, kas darbojas

Daudzām vecajām mājām nepieciešams nomainīt iekšējās komunikācijas. To var nojaust pēc vairākām pazīmēm. Piemēram, mājā vāji darbojas cirkulācijas sistēma un cilvēkiem 10–15 minūtes nākas gaidīt, kad sāks tecēt karsts ūdens; ūdens no virtuves izlietnes iztek ļoti lēni; uz griestiem pastāvīgi vīd mitri plankumi, bet santehniķi nespēj noteikt šīs parādības cēloni; maksa par ūdens uzsildīšanu pārsniedz visas saprāta robežas. Ko darīt? Galvenais, nevilcināties ar remontu, cauruļvadu nomaiņa tagad vairs nav nekas tik briesmīgs, kā likās pirms pieciem vai desmit gadiem.

Protams, uzreiz nomainīt cauruļvadus visā mājā ir nopietns pasākums. Parasti tādus darbus plāno namu pārvalde, piedāvājot iedzīvotājiem savu tāmi. Taču cilvēkiem, piekrītot komunikāciju nomaiņai, nav uzreiz jāpieņem pārvaldnieka piedāvājums. Viņiem ir tiesības pašiem sameklēt remonta uzņēmumu, kura piedāvātais cauruļu nomaiņas variants viņiem šķitīs izdevīgāks. Pieredzējuši māju vecākie stāsta, ka aptauja ļāvusi viņiem izvēlēties pašu piemērotāko uzņēmumu un ietaupīt pat 50–60% no tiem naudas līdzekļiem, kas bija iekrāti cauruļvadu atjaunošanai.

Viens no tādiem uzņēmumiem, kas pēc Latvijas iedzīvotāju pasūtījuma pastāvīgi veic karstā un aukstā ūdens, kā arī kanalizācijas stāvvadu nomaiņu, ir SIA Smart Comfort. Piemēram, pavisam nesen uzņēmuma darbinieki pilnībā nomainīja visus cauruļvadus Rīgā, Kuldīgas ielā 15.

– Dzīvokļu īpašnieku biedrības un kooperatīvās sabiedrības var brīvi izvēlēties mūs par darbu izpildītāju, bet pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks klienti pie mums vēršas, lai noslēgtu trīspusēju līgumu starp mājas pārstāvjiem, pārvaldnieku un mūsu firmu, – stāsta SIA Smart Comfort pārstāvis Dmitrijs Širkins.

– Oktobrī iedzīvotāji saņems no saviem pārvaldniekiem remontdarbu tāmi 2016. gadam. Daudzām mājām pārvaldnieki cita starpā piedāvās arī cauruļvadu nomaiņu. Kā vajadzētu rīkoties cilvēkiem, lai ietaupītu uz šo darbu rēķina?

– Viņiem jāizrauga pārstāvis, kurš varētu apzvanīt licencētos uzņēmumus un noskaidrot, vai nav iespējams šos darbus paveikt lētāk, nekā piedāvā namu pārvalde. Saņemot iedzīvotāju zvanu, mēs dodamies uz norādīto māju un bez maksas sagatavojam nepieciešamo komunikāciju nomaiņas tāmi. Kad dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē ar lēmumu ir apstiprinājuši sava pārstāvja izvēli, mājas vecākais dodas uz pašvaldības namu pārvaldi un lūdz, lai darbus saskaņā ar trīspusēju līgumu veiktu iedzīvotāju izraudzītā firma.

– Cik ātri iespējams noslēgt trīspusēju līgumu?

– Pēc mūsu pieredzes, no dzīvokļu īpašnieku lēmuma pieņemšanas brīža līdz komunikāciju nomaiņas darbu sākšanai paiet aptuveni pusotra mēneša.

– Vai iedzīvotāji, kas paši izrauga darbu izpildītāju, var ietaupīt daudz naudas?

– Tie iedzīvotāji, kas bija izvēlējušies mūs šo darbu veikšanai saskaņā ar trīspusēju līgumu, apgalvo, ka samaksājuši divas un pat trīs reizes mazāk, nekā bija paredzēts pārvaldnieka piedāvātajā sākotnējā tāmē. Piemēram, triju galveno komunikāciju – karstā un aukstā ūdens un kanalizācijas stāvvadu nomaiņu mēs veicam par 200–300 eiro, rēķinot uz vienu konkrētā stāva dzīvokli. Iedzīvotāji paši var sarēķināt, cik maksās visu komunikāciju pilnīga nomaiņa viņu mājā.

– Runā, ka caurules mūsu mājās jau sen ir savu laiku nokalpojušas. Vai, mainot stāvvadus, jūs par to pārliecināties?

– Pēc vecajiem normatīviem karstā un aukstā ūdens stāvvadiem vajadzēja kalpot 25 gadus. Iznāk, ka absolūti visās padomju laikā būvētajās mājās derētu plānveidīgi nomainīt šos cauruļvadus. Kontrolgriezumos redzams, ka caurules ir aizaugušas vairāk nekā uz pusi. Sakarā ar to samazinās ūdens spiediens, cieš cirkulācija, izlietnēs krājas ūdens. Tāpat arī iedzīvotāji pārmaksā par ūdens uzsildīšanu, jo viņiem nākas ilgi tecināt ūdeni, līdz tas sasniedz vajadzīgo temperatūru.

– Daļa iedzīvotāju ir ar mieru pieciest neērtības, jo uzskata, ka komunikāciju kapitāla nomaiņa ir pārāk dārga un sarežģīta.

– Bet vienā otrā mājā sākas tādas nepatikšanas ar caurulēm, kuras pieciest nav iespējams. Piemēram, kanalizācijas čuguna caurulēs rodas mikroplaisas un caur tām pastāvīgi sūcas ūdens. Var gadīties, ka dzīvoklī allaž ir mitri griesti, bet santehniķi nevar atrast noplūdes vietu, jo tā atrodas, teiksim, starp stāviem.

– Un jūs varat atrast to vietu?

– Mēs tiešām izbraucam uz tādiem izsaukumiem. Iedzīvotāji sūdzas, ka caurule tek! Ja stāvvads ir paslēpts aiz reģipša un flīzēm, mēs sienu akurāti nojaucam un pēc tam atjaunojam. Bet, kad atveram šahtu, bieži vien redzam, ka likt apskavu vairs nav jēgas. Tad, ja reiz siena jau izjaukta, piedāvājam dzīvokļa saimniekam uzreiz nomainīt visus stāvvadus.

– Kuras caurules mūsu dzīvokļos ir visbēdīgākajā stāvoklī?

– Droši vien tā ir kanalizācija. Mēs bieži vien virtuvēs redzam līdz pusei ar taukiem aizaugušas 50 milimetru diametra kanalizācijas caurules. Ja mājā pasūtīta kanalizācijas stāvvadu pilnīga nomaiņa, mēs liekam lielāka diametra – 75 milimetru – caurules, un aizaugšanas problēma ir atrisināta daudzus gadus uz priekšu.

– Kādas problēmas vēl var atrisināt komunikāciju pilnīga nomaiņa?

– Pilnībā atjaunojas karstā ūdens cirkulācijas sistēma. Tas nozīmē, ka karstais ūdens sāk tecēt, tiklīdz tiek atgriezts krāns. Bet te ir kāda nianse: ja nomaina stāvvadu un dvieļu žāvētāju tikai vienā dzīvoklī, var ciest kaimiņi, jo karstais ūdens vispirmām kārtām tecēs uz „tīro” stāvvadu.

– Vai vispār ir lietderīgi mainīt stāvvadus tikai vienā dzīvoklī, varbūt tas ir darbs, kas būtu veicams uzreiz visā mājā?

– Kāpēc gan? Komunikācijas var mainīt arī vienā dzīvoklī. Taču tādā gadījumā ir ļoti svarīgi vienoties ar augšējiem un apakšējiem kaimiņiem, ka jaunā caurule vecajam stāvvadam tiks pievienota viņu dzīvokļos. Tas ir, mainot caurules, meistariem „jāšķērso” augšējais un apakšējais pārsegums.

– Kāpēc?

– Šobrīd dzīvokļu īpašnieki tiešām rīkojas tā, kā viņiem šķiet vienkāršāk, un maina stāvvadus tikai savos mājokļos – no griestiem līdz grīdai. Pārsegumos paliek vecie posmi, kas pēc kāda laika noteikti sāks tecēt. Ja tā notiek, dzīvokļa īpašniekam neatliek nekas cits, kā no jauna atvērt remonta vietu un mainīt veselu caurules nogriezni kopā ar posmiem, kas atrodas pārsegumos. Ja saimnieks nevēlas to darīt, viņam jāparaksta papīrs par to, ka uzņemas visu atbildību par kaimiņu appludināšanu.

– Jūs veicat tādus darbus atsevišķos dzīvokļos?

– Jā, veicam!

– Bieži gadās, ka ūdens neaiztek tikai augšējo stāvu dzīvokļos, bet pārējos viss ir kārtībā, un saimnieki par remontu nevēlas ne dzirdēt. Kādu risinājumu tad jūs piedāvājat?

– Gadās, ka caurule ir aizsērējusi tikai no trešā līdz piektajam stāvam. Mēs varam nomainīt tikai šo stāvvada posmu un pievienot jauno cauruli vecajai. Taču saprast, kuru posmu nepieciešams nomainīt, var tikai darba gaitā. Vispirms mēs mainām stāvvadu tajos stāvos, kuru iemītnieki sūdzas par problēmām, pēc tam izdarām caurules kontrolgriezumu zemāk un pārliecināmies, vai to iespējams lietot.

– Vai jaunās caurules aizaugs tāpat kā vecās? Vai arī tās nāksies mainīt pēc 25 gadiem?

– Tagad dzīvojamās mājās parasti liek polipropilēna vai metālplastikāta stāvvadus. Plastikāta caurules ir nedaudz dārgākas, bet ir atzītas par izturīgākām. Faktiski jau abi materiāli ir ļoti droši, lai gan tiem ir atšķirīgs termodeformācijas koeficients. Ražotāji caurulēm dod 40 līdz 60 gadu garantiju. Ne polipropilēna, ne metālplastikāta stāvvadiem nevajadzētu tā aizaugt kā metāla caurulēm, kuras mēdz oksidēties.

– Mājās, kur ir plastikāta kanalizācijas stāvvadi, cilvēki sūdzas, ka no caurulēm nāk troksnis. Kā to novērst?

– Pēc iedzīvotāju vēlēšanās mēs varam caurulēm uzlikt skaņas izolāciju un pat uztīt speciālas ugunsdrošības lentes, kas pasargās komunikācijas no uguns izplatīšanās starp stāviem.

– Vai jūs maināt arī maģistrālos cauruļvadus pagrabos?

– Jā, jo arī maģistrālie cauruļvadi ir ļoti bēdīgā stāvoklī. Reizēm, ieejot pagrabā, redzam uz guļvadiem desmitiem apskavu kādreizējo plīsumu vietās. Pienāk diena, kad ielāpus likt vairs nevar un guļvadi ir jāmaina. Iedzīvotājiem ieteicams laikus ieplānot remontu, lai varētu veikt cenu aptauju un izraudzīties izpildītāju, kurš piedāvā visizdevīgākos nosacījumus.

„Mēs piedāvājam saviem klientiem komunikāciju (karstā un aukstā ūdens un kanalizācijas stāvvadu, kā arī mājas kopējo ūdensapgādes cauruļvadu, kas atrodas pagrabā) nomaiņu. UZ NOMAKSU! Mūsu klienti par veiktajiem darbiem var norēķināties pakāpeniski līdz pusgada laikā.” Dmitrijs Širkins

Jūsu mājā nepieciešams mainīt komunikācijas? Vēlaties ietaupīt uz šā kapitālā remonta rēķina? Tad izrādiet iniciatīvu un pasūtiet tāmi kompānijā Smart Comfort. Konsultācijas var saņemt pa tālruni 22848144 vai e-pastu ofiss@comforts.lv. Kompānijas adrese: Maskavas iela 261, 503. ofiss.