Blogs

  • Sākums
  • Blogs
  • Kā nomainīt caurules, ietaupot mājas naudu?

Trīspusēja līguma noslēgšana nav viegls uzdevums, bet tas ir to vērts: jūs ietaupīsiet tūkstošus vai pat desmitus tūkstošu eiro

„Esam sakrājuši mājas iekšējo komunikāciju nomaiņai nepieciešamo naudu. Pārvaldnieks vēlas nomainīt ūdens un kanalizācijas stāvvadus. Darbu izmaksas ir samērā lielas. Kaimiņi no kooperatīvās mājas stāsta, ka nomainījuši ūdensvadu gandrīz uz pusi lētāk. Kā viņiem tas izdevies?”

„Mēs piedāvājam saviem klientiem komunikāciju (karstā un aukstā ūdens, kanalizācijas stāvvadu, kā arī pagrabā esošo mājas kopējās ūdensapgādes sistēmas cauruļvadu) nomaiņu vai remontu. UZ NOMAKSU! Mūsu klienti par darbu var norēķināties pusgada laikā”. Dmitrijs Širkins

Iekšējās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas padomju laikā būvētajās mājās tiešām gaidīt gaida nomaiņu. Atteikties no šā darba iedzīvotājiem neizdosies, jo veco cauruļvadu kalpošanas laiks tuvojas beigām. Gudri rīkojas tie dzīvokļu īpašnieki, kas jau laikus sāk krāt naudu šim darbam. Ar pārvaldnieka atbalstu uzkrājuma veidošanu var paildzināt līdz trim gadiem.

Kad vajadzīgā summa sakrāta, iedzīvotāji, protams, vēlas to izlietot iespējami lietderīgi. Iedzīvotāji var uzticēties pārvaldniekam, kurš vajadzīgo remontu veiks saskaņā ar tāmi, bet var arī paši sameklēt piemērotu remonta uzņēmumu un noslēgt ar to trīspusēju līgumu.

Prakse rāda, ka trīspusējs līgums starp namu pārvaldi, iedzīvotājiem un viņu pašu izraudzītu būvuzņēmumu palīdz ietaupīt 20–30, dažkārt pat līdz 50 procentiem no sākotnēji plānotajām darbu izmaksām. Un, ja kanalizācijas nomaiņai jūsu mājā plānots iztērēt 30 tūkstošus eiro, kāpēc gan neietaupīt 10–15 tūkstošus?

Mūsu lasītāji apgalvo, ka tāds ietaupījums ir gluži reāls. Aktīvākie iedzīvotāji, kaimiņu pilnvaroti, paši veic remonta uzņēmumu aptauju. Daudzas mājas izvēlējušās Rīgas uzņēmumu Smart Comfort, kas nodarbojas ar aukstā un karstā ūdens stāvvadu un guļvadu, kā arī kanalizācijas cauruļu nomaiņu daudzdzīvokļu mājās. Palūdzām SIA Smart Comfort pārstāvi Dmitriju Širkinu pastāstīt, kā rīkoties, lai nepārmaksātu par cauruļvadu nomaiņu.

– Iedzīvotājiem, kas sakrājuši naudu komunikāciju maiņai, jāizraugas pārstāvis, kurš varētu apzvanīt licencētās kompānijas, lai noskaidrotu, vai minētos darbus iespējams paveikt lētāk, nekā piedāvā namu pārvalde, – stāstījumu sāk Dmitrijs Širkins. – Mēs, saņemot šādu zvanu, ierodamies norādītajā mājā un bez maksas sagatavojam nepieciešamo komunikāciju nomaiņas tāmi. Pēc tam dzīvokļu īpašniekiem kopsapulcē jāapstiprina sava pārstāvja izvēle. Tālāk mājas vecākais dodas uz pašvaldības namu pārvaldi ar lūgumu, lai darbs tiktu īstenots pēc trīspusēja līguma ar mājas iedzīvotāju izraudzīto uzņēmumu.

– Cik ātri iespējams noslēgt trīspusēju līgumu?

– Spriežot pēc mūsu pieredzes, no dzīvokļu īpašnieku lēmuma pieņemšanas brīža līdz komunikāciju nomaiņas sākšanai paiet aptuveni pusotrs mēnesis.

– Cik daudz var ietaupīt iedzīvotāji, kas paši izraugas darbu izpildītāju?

– Tie, kas mūs izraudzījušies šādu darbu izpildei pēc trīspusēja līguma, apgalvo, ka samaksājuši divas un pat trīs reizes mazāk, nekā sākotnēji bijis paredzēts saskaņā ar pārvaldnieka piedāvāto tāmi. Piemēram, triju galveno komunikāciju – karstā un aukstā ūdens apgādes sistēmas un kanalizācijas stāvvadu nomaiņu mēs veicam par 200–300 eiro, rēķinot uz vienu attiecīgā stāva dzīvokli. Iedzīvotāji paši var sarēķināt, cik izmaksās komunikāciju pilnīga nomaiņa viņu mājā.

– Runā, ka caurules mūsu mājās savu laiku jau sen nokalpojušas. Vai, mainot stāvvadus, jūs par to pārliecināties?

– Pēc agrākajiem normatīviem karstā un aukstā ūdens stāvvadiem vajadzēja kalpot 25 gadus. Iznāk, ka pilnīgi visās padomju laikā būvētajās mājās būtu nepieciešams plānveidīgi tos nomainīt. Kontrolgriezumi liecina, ka caurules ir aizaugušas vairāk nekā uz pusi. Līdz ar to samazinās ūdens spiediens, cieš cirkulācija, no izlietnēm neiztek ūdens. Iedzīvotāji arī pārmaksā par ūdens uzsildīšanu, jo viņiem nākas ilgi tecināt ūdeni, līdz tas sasniedz vajadzīgo temperatūru.

– Kādas caurules mūsu dzīvokļos ir visbēdīgākajā stāvoklī?

– Droši vien kanalizācijas. Mēs bieži redzam, ka virtuvēs ir 50 milimetru diametra kanalizācijas caurules, kas līdz pusei piesērējušas ar taukiem. Ja mājā pasūtīta kanalizācijas stāvvadu pilnīga nomaiņa, mēs liekam lielāka diametra caurules – 75 milimetru, un tad aizaugšanas problēma ir atrisināta daudzus gadus uz priekšu.

– Vai jaunās caurules aizaugs tāpat kā vecās un arī būs jāmaina pēc 25 gadiem?

– Šobrīd dzīvojamos namos stāvvadiem parasti izmanto polipropilēna vai metālplastikāta caurules. Pēdējās ir nedaudz dārgākas, bet atzītas par izturīgākām. Bet faktiski abi materiāli, lai gan tiem ir atšķirīgs termodeformācijas koeficients, ir ļoti droši. Ražotāji tiem dod 40 līdz 60 gadu garantiju. Ne polipropilēna, ne metālplastikāta stāvvadiem nevajadzētu tā aizaugt kā metāla cauruļvadiem, jo tie nerūsē.

Jūsu mājā nepieciešams mainīt komunikācijas? Vēlaties uz šā kapitālā remonta rēķina ietaupīt? Izrādiet iniciatīvu un pasūtiet tāmi kompānijā Smart Comfort. Konsultācijas var saņemt pa tālruni 22848144 un e-pastu ofiss@comforts.lv. Kompānijas birojs atrodas Maskavas ielā 261, of. 503.